dinsdag 18 november 2008

Workshop muziek

Rita Rikhof kwam bij ons in de klas om een uitleg te geven over muziek. Ze vertelde hoe wij op onze stage en in ons werk later het beste om kunnen gaan met de muziek. Zodat de kinderen het leuk vinden en begrijpen. Ze heeft een eigen CD gemaakt voor kinderen samen met Marijke
Albers. Daar staan nummer op die gezongen worden en instrumentaal zijn.

Het eerste wat ze uitlegde was het ‘Goeiemorgen’ liedje met een handpop van een hond en een eend. De hond zong laag een de eend hoog. De eend was een kinderstem en dat sprak kinderen aan dus moesten we alle liedjes op die hoogte zingen om op het niveau van het kind te komen.

‘Op een grote paddenstoel’ moesten we zingen waarbij 1 leerling 2 vingerpoppetjes heeft en het liedje uitbeeld en 1 leerling een pop op schoot heeft en doet als of het een kind is. Zo leerde hoe we iets moesten uitbeelden en dat kinderen dat leuk vonden en hoe we met een kind om konden gaan bij dit liedje. Het uitbeelden kon ook via tekenen en wel / niet muziek.

‘De herfst is daar’ we keken hoe vaak wij nodig hadden om zo klein liedje helemaal goed me te kunnen zingen en hoe we het leuk konden maken met activiteiten de om heen. Voorbeelden van activiteiten; paraplu open dan tik je met de stokjes tegen elkaar, paraplu dicht dan zijn de stokjes stil. Tikken op bubbeltjes plastic, vloer of op een doos met 2 stokjes. Blazen met een molentje en stokjes terug leggen in de vorm van een zon.

‘Konijnen polka’ we moesten door de groep lopen en in een bepaald stukje muziek de handen boven het hoofd doen als twee oren en op een ander stuk muziek rond huppelen.

‘Regen regen’ op het liedje moest je het woord bomen veranderen in andere dingen die ook nat konden worden.

‘ik heb een euro in me hand’ we kregen uitgelegd hoe je dat kon voor doen bij de kinderen en dat je de euro ook kon veranderen in andere voorwerpen die te maken hadden met het seizoen of feest. Bijvoorbeeld, pepernoot, eikel, watjes, klein kerstballetje.

‘Bingo’ op dat nummer kun je ook andere activiteiten of liedjes verzinnen wij moesten met een kerstmuts rond huppelen en op een bepaalde tijd af doen.

‘Kiekeboe’ spel kan oneindig lang door gaan. Vinden de meeste kinderen op een kinderdagverblijf leuk.

Ik vond de workshop erg leuk en interessant heb de veel van bij geleerd maar herkende ook veel van het vrijwilligers werk vorig jaar.

1 opmerking:

Mel zei

Hey!,

Zo dat heb je er mooi staan!
Ik vond het erg leuk maar kan het echt niet meer zo na vertellen als jij hebt gedaan!. Leuk hoor!

xxx Melanie