woensdag 5 november 2008

Slaap problemen



sommige kinderen hebben problemen met slapen. daar zijn een aantal tips voor namlijk;


Voor dreumessen:


· Verzin een bedritueel. Belangrijk is de herkenbaarheid en voorspelbaarheid, elke keer dezelfde dingen doen in dezelfde volgorde. Zo weet een kind waar hij aan toe is. Hij kan alvast langzaam aan het idee kan gaan wennen dat de dag voorbij is en er geslapen moet gaan worden. In bad, pyjama aan, liedje, verhaaltje, knuffel zijn lievelingsknuffel, geef hem een dikke zoen... Verzin zelf iets wat jullie allebei leuk vinden.

· Doe geen wilde spelletjes meer vlak voor het slapen gaan.

· Als je aanwent dat soms pappa en soms mamma (en soms pappa en mamma samen) het kind in bed stoppen heb je later geen problemen als een van beide er een keer niet is. Soms zie je dat mamma nooit 's avonds weg kan omdat het kind niet accepteert dat pappa hem in bed stopt (of omgekeerd). Maar ook weer hier: vaste rituelen zijn belangrijk! Probeer allebei een zelfde patroon te volgen bij het naar bed brengen. Dat pappa liever een verhaaltje voorleest en mamma liever een liedje zingt is niet erg.

· Leg een vertrouwde knuffel of doek in het bedje. Deze helpen je kindje 's nachts vaak vanzelf weer in slaap te komen. Ga als het nodig is zelf naar hem toe, maar probeer de bezoekjes te beperken en het zo kort mogelijk te houden.

· Maak de kamer waar het kind slaapt 's nachts donker. Laat eventueel als het kind dat prettig vindt een klein nachtlampje branden of zet de deur op een kiertje. Bij slaapjes overdag mogen de gordijnen gewoon open blijven. Zo zal hij het verschil tussen dag en nacht beter gaan begrijpen


· Blijf nog even buiten de kamer rommelen, even de was opvouwen bijvoorbeeld in de kamer ernaast. Als je kind je kan horen weet hij dat je niet helemaal verdwenen bent. Ook om de 10 minuten even snel gaan kijken kan sommige kinderen een veilig gevoel geven.

· Maak het 's nachts niet te gezellig. Moet je eruit voor een voeding, maak niet teveel licht en verschoon je kind alleen als het nodig is.


En ook voor wat oudere kindjes:


· Wees duidelijk en consequent. Probeer je aan vaste bedtijden te houden en ga niet in op je peuters smeekbedes.


  • Word je je bed uitgeroepen door kindje dat normaal wel doorslaapt, ga wel even kijken of er iets aan de hand is. Troost je kind als hij bang is, maar ga ook direct weer weg als het huilen over is. Praat niet teveel, maak niet teveel oogcontact, ga zeker geen leuke spelletjes doen of boekjes voorlezen. Geef je kind alleen water te drinken als hij om iets te drinken vraagt, geen "lekkere" sapjes. Als je kind het idee krijgt dat het 's nachts wel erg gezellig is om wakker te zijn zal hij het de volgende dag weer proberen.

· Is je peuter bang voor die enge krokodil onder zijn bed? Lach hem niet uit of probeer hem met de logica van een volwassene te overtuigen dat daar echt niets ligt maar speel mee en jaag het beest weg. En ook weer: houd het kort. Ga niet uitgebreid op het probleem in, troost hem en zorg dat hij zonder angst weer in slaap kan vallen.

Geen opmerkingen: