dinsdag 4 november 2008

Eetproblemen bij kinderen

Eén van de problemen van ouders is een peuter die niet wil eten. Dit probleem, samen met zindelijk worden en slapen, zijn de drie dingen waar ouders weinig over te zeggen hebben: Als uw peuter niet wil, gebeurt het niet.

Macht
Tussen anderhalf en vier jaar zitten kinderen in de ‘peuterpuberteit’. Ze komen erachter dat ze een eigen persoonlijkheid hebben, een eigen willetje hebben en dat ‘nee’ een groot verschil maakt. Dat peuters niks willen eten, heeft vaak weinig te maken met water er op het bord ligt. Het heeft veel meer te maken met het gevoel van macht. Maak er geen machtsstrijd van. U verliest deze strijd namelijk. Blijft u dwingen, raakt u al snel in een strijd die alleen nog maar gaat om wie de baas is.

Tips
Praat aan tafel niet over eten, maar over leuke dingen die er die dag gebeurd zijn.
  • Praat aan tafel niet over eten, maar over leuke dingen die er die dag gebeurd zijn.
  • Toon geen interesse in het eten van uw peuter.
  • Laat uw kind niet te veel drinken vóór de maaltijd. Dit vult het maagje enorm snel en heeft zo geen trek meer.
  • Steek gezellig een kaarsje aan, dit geeft een goede sfeer.
  • Laat uw kind dingen zelf doen, zoals opscheppen. Op deze manier voelt hij/ zij zich heel zelfstandig.
  • Is er een gespannen sfeer aan tafel? Dan eet uw kind niets. Zorg voor een ontspannen sfeer.
  • Zet de televisie uit, hierdoor wordt een kind afgeleid.



  • Zorg ervoor dat de maaltijd niet te lang duurt, peuters kunnen niet zo lang aan tafel zitten. Laat een kookwekker afgaan en zeg dat hij/ zij van tafel mag als de wekker is afgelopen. Heeft hij/ zij nog niets gegeten, geen probleem. Krijgt uw peuter honger, geef wat fruit of yoghurt. Maak hier echter geen gewoonte van. Heeft uw kind het bord niet leeggegeten, kunt u gerust een toetje geven. Een gezond toetje is ook eten.

    mijn mening:
    soms is het een hele stijd om een kind eten te geven. dan is het wel handig dat je wat tips weet hoe je de mee om kunt gaan. en in je achter hoofd houdend dat ze genoeg eten krijgen op een dag. vind het wel een leuk en handig artikel

    Geen opmerkingen: