dinsdag 16 september 2008

Gastles over de BSO

Houding tegenover het BSO is vaak verkeerd de meeste mensen denken dat de kinderen niet luisteren, brutaal of niet leuk zijn. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Er zitten heel voordelen aan een BSO, de kinderen zijn veel zelfstandiger en hebben minder verzorging nodig. Ze kunnen bijvoorbeeld hun eigen brood smeren, lopen, zelf naar de wc en activiteiten bedenken. Voor de begeleiders is het een voordeel dat het meubilair hoger is en zo geschikt is voor het kinderen en begeleiders. Er hoeven bijvoorbeeld geen kleine stoeltjes neer gezet te worden omdat de kinderen groot genoeg zijn om ook aan een grote tafel te zitten.

De dag is altijd variërend omdat de kinderen zelf mogen weten wat ze willen doen als activiteit. De ene keer zal het buiten spelen zijn en de andere keer willen ze graag in de zon liggen of knutselen.

De begeleiding heeft als houding de kinderen zo veel mogelijk te steunen in alles wat ze doen maar daarbij wel zelfstandig te maken.

De BSO is van 3 uur t/m kwart voor 6 geopend en binnenkort tot half 7. De kinderen worden lopend opgehaald van school en één leidsters heeft een oranje hesjes aan. Zodat ze opvallen. Er loopt altijd één leidsters achter de groep en voor de groep.

In de vakantie werken ze met thema’s kinderen helpen met het bedenken van de thema. Voorbeelden van thema’s zijn film, carnaval, Sinterklaas, ziekenhuis enz. door het thema is elke vakantie anders en leuker.

Geen opmerkingen: