Wat is neofobie?
"Neofobie wil zeggen dat je bang bent voor alles wat nieuw is. Eén van de uitingsvormen is voedselneofobie, waarbij kinderen iets bij voorbaat niet lekker vinden omdat het onbekend is. Maar ook volwassenen hebben het, bijvoorbeeld bij exotisch eten. Er zijn maar weinig mensen die zomaar iets nieuws in hun mond steken."
Hebben alle kinderen er last van?
"Driekwart van de kinderen heeft er last van, met de vier tot zevenjarigen als kampioenen. Alle kinderen hebben een voorkeur voor zoete smaken, ze moeten andere dingen leren te eten. Eten is aangeleerd gedrag. Dat blijkt ook uit onderzoek, moeilijk etende ouders hebben een grotere kans op moeilijk etende kinderen. Dat komt omdat kinderen hun ouders imiteren, maar ook door genetische factoren. Maar neofobie wil nog wel eens verward worden met koppig gedrag. Als kinderen een jaar of anderhalf zijn, begrijpen ze dat ze macht hebben aan tafel. Het wordt leuk om nee te zeggen! ‘Nutritional dwarfing’, waarbij kinderen écht in ontwikkeling achterblijven door ondervoeding, komt weinig voor. Bijna alle kinderen hebben een gezond honger/verzadigingsritme en we moeten daar als ouder op leren vertrouwen."
Gaat het vanzelf weer over, of moet je er bewust aandacht aan besteden?
"De regel is: peuters en kleuters mogen zélf weten hoeveel ze eten. Maar ouders bepalen wat ze eten. Een kind zal zichzelf nooit uithongeren. Een tip kan zijn: je kunt kinderen beter iets kleins laten eten wat gezond is, dan veel waarvan je de voedingswaarde niet kent. Verder moet je kinderen niet óver-belonen, dus alleen een toetje geven als de groenten op zijn. Daarmee geef je de boodschap dat die groenten inderdaad vies zijn. Een andere belangrijke richtlijn is dat er ontspanning moet zijn aan tafel. Als je een kind dwingt zijn of haar bord leeg te eten, zal het voedsel associëren met iets negatiefs. Het enige wat je daarmee bereikt, is dat het steeds moeilijker zal zijn je kind iets nieuws te laten proeven. Het gaat erom kinderen nieuwe dingen aan te blijven bieden en ze te vragen het in ieder geval te proberen. Want smaak ontwikkelt zich. Dingen die eerste niet lekker waren, vinden ze op een dag misschien ineens wél lekker."
http://www.kinderenonline.nl/web/Jij-je-kind/Neofobie.htm
mijn mening:
Dit kom je op het kinderdagverblijf ook wel eens tegen. Kinderen die nog maar een paar maanden oud zijn en angst hebben voor bepaalde dingen. Het eten vind ik een bekend voorbeeld. Maar heb het ook wel gezien met andere dingen. Bijvoorbeeld als er veel prikkels zijn. Grote of drukke ruimte. of voor Sinterklaas en Zwarte piet. Die kunnen veel spanning geven. De tips herken ik en zijn ook goed om te gebruiken. Heeft wel effect. Teminste bij de keren dat ik het meemaakte.
maandag 4 januari 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten